BLOG MÁNIA

Bár milyen dolog amit találok és eszembe jut azt itt meg találjátok!!! Ha valami olyat találtok mondjátok és kiteszem!!! Elérhetőségem: bodikukac@freemail.hu

 Megdőlt a július 9-re érvényes országos hőmérsékleti rekord, hiszen pécsi műszerünkről késő délután kereken 38 fokot olvashattunk le. csupán egy tizeddel kisebb értéket jelzett az OMSZ pécsi hőmérője. A korábbi rekord 1927-ben született Szegeden, 37,8 fokkal.

A fővárosi napi rekord szombaton szintén megdőlt, hiszen a hőség az ICI Interaktív Meteorológia XVIII. kerületi, a Hunyadi Mátyás Gimnáziumban kihelyezett mérőállomásánál a kora délutáni órákban 36,4 fokkal tetőzött, de a Kastélydombi Általános Iskolánál található műszer adatai szerint is meghaladta a július 9-re vonatkozó 35,2-es hőmérsékleti rekordot. Az utóbb említett műszer délután 3-kor 35, 4 fokot regisztrált, Újpesten pedig 35,8 fokos volt a forróság (OMSZ adatok). Ezzel az 1927-es közel százéves melegrekord dőlt meg.

Szombat déltájt az ICI Interaktív Meteorológia pécsi mérőműszere már átlépte a 36 fokot (sőt, kevéssel 13 óra előtt csak 4 tizeddel maradt el a 37 foktól), amelyre idén még nem volt példa. A délután folyamán a déli megyékben egyre több helyen alakultak ki 35 fok körüli, illetve a feletti értékek. A pénteken kezdődött hőhullám vasárnap tetőzik, ekkor 37 fokos vagy azt meghaladó hőmérsékletek is előfordulhatnak a déli vidékeken. Ez pedig igen közel van a július 10-ére vonatkozó országos rekordhoz, melyet még 1927-ben Szegeden regisztráltak 37,5 fokkal, így akár egy több mint 80 éves rekord dőlhet meg a hét utolsó napján.

Másfelől, a fővárosi rekord is veszélybe kerülhet ugyanezen a napon, hiszen vasárnap Budapest környékén 35, 36 fok köré melegszik a levegő a délutáni órákra, a július 10-ére vonatkozó rekord pedig 36,2 fok a fővárosban, amit 2002-ben mértek.

A hőhullám miatt hétfő éjfélig a legmagasabb fokú hőségriadó van érvényben, majd valamelyest enyhül a hőség, de a kánikula a jövő hét folyamán is kitart.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogmania.blog.hu/api/trackback/id/tr413059188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása